Herringbone - I. rész - Herringbone alapöltés

Ezt az öltést szokták herringbone, ndebele, vagy ndebele herringbone néven is emlegetni. Mindhárom elnevezés ugyanazt az öltésfajtát jelöli. A herringbone igazából a halszálkaminta angol megfelelője, ami a gyöngyök által kirajzolt mintára utal. A ndebele pedig egy dél-afrikai törzs, akiknek a kultúrájában gyakran megjelenik ez a minta.

A technika úgy kezdődik, hogy dupla ladder stitch sort készítünk. Ennek hossza mindenképpen páros számú gyöngy kell, hogy legyen.


Ezt az alapot egy másik módon is el lehet készíteni:


Ez utóbbi talán egyszerűbb, de mindenki döntse el magának, hogy melyik a szimpatikusabb. A továbbiakban ezt a másodikat fogom használni, mert kevesebb szál megy át a gyöngyökön, és így a további lépések jobban követhetőek.

Az első igazi herringbone sor tehát erre az alapra készül. Először is felfűzünk két gyöngyöt, az előző sor következő gyöngyén átfűzünk, az ezután következőn pedig vissza.


Ezt ismételgetjük végig a soron.


Mivel az utolsó gyöngyön itt lefelé fűztünk, ezért ahhoz, hogy folytatni tudjuk a mintát, meg kell fordulni. Erre ezen a ponton az alapsorok a legalkalmasabbak.


Miután visszafordultunk, ugyanúgy folytatjuk, mint az első sornál. Annyi különbséggel, hogy a megforduláshoz itt már jól használható a kettővel lejjebbi sorban lévő gyöngyök tetejét összekötő szál, így elég az aktuális szálat az alá befűzni ahhoz, hogy vissza tudjunk fordulni. Aki szeretné, az itt még egy félcsomóval is rögzítheti a szálat.


Ugyanígy folytatjuk tovább, amíg a kellő hosszúságot elérjük.


 A befejezés úgy a legegyszerűbb, ha visszaváltunk ladder stitch-re. Ez nagyjából az alábbiak szerint néz ki:






2 megjegyzés:

Kisnyul / Andi írta...

Nagyon köszönöm a leírásod! Az oldalsávban látom, hogy készítettél egy gombot a blognak, kitettem én is a blogomra!!! :)

Sue N. írta...

Nagyon szépen köszönöm! :)