Gyöngyhorgolás - VIII. rész - Horgolt hurka végének lezárása gyöngykupakkal

Miután elkészítettünk egy horgolt hurkát - akár láncnak, akár karkötőnek - szembesülnünk kell a következő feladattal: valamilyen szép megoldással le kellene zárni a végeit. Erre több megoldás is létezik, ezek közül én most az egyik legegyszerűbbet fogom megmutatni.

Ehhez viszonylag mély, egyenes falú gyöngykupakokat fogunk használni, a hurka körfogatának megfelelő méretben. Maga az eldolgozás az alábbiak szerint történik:

A horgolt hurka mindkét vége nagyjából így néz ki:


A szálvéget - akár óriáslyukú tűvel, akár horgolótűvel - áthúzzuk a gyöngy nélküli rész alatt, hogy ne kelljen az első szemhez túl közel elvágni, és hogy az eldolgozás után a meghagyott szálvég ne bújhasson ki sehol a gyöngykupak alól.


Egy, a jelenlegihez hasonló 6 szemes hurkára az alábbi két gyöngykupak passzol viszonylag jól:




Én most a kettő közül a kisebbiket fogom használni. Ezzel kapcsolatban azt kell még tudni, hogy kicsit szűk a 6 szemes hurkához, ezért a lapjait kicsit kijjebb kell hajtogatni, hogy a lánc vége kényelmesen beleférjen. Ezt én fogóval, belülről szoktam elvégezni, mert ha közvetlenül magukat az oldallapokat fogom meg a kihajtogatáshoz, akkor törések lesznek a kupak külső felületén, és az nem túl szép.


Következő lépésként veszünk egy darab drótot, aminek az egyik végére egy hurkot hajlítunk (ez lehet akár egy már eleve hurkos végű szerelőpálca is, csak akkor kicsit kijjebb kell hajlítani), és a hurkot átdugjuk a záró szemek alatt, lehetőleg minél többet átfogva, hogy jó stabil legyen.


A hurkot bezárjuk, és ráhúzzuk a kitágított gyöngykupakot.


Ezt követően a drót másik végére is hurkot hajlítunk, ami lehet egy szimpla hurok (vastagabb drót esetén ez a javasolt),


vagy egy betekert hurok (vékonyabb drót esetén ez a tartósabb).


Találtam elég jó leírásokat dróthurok készítésről (ugyan angol nyelvűek, de a képek magukért beszélnek).

Szimpla hurok:
http://www.beadaroo.com/techniques/view/wireloop

Betekert hurok:
http://www.beadaroo.com/techniques/view/wirewraploop


Különböző körfogatú hurkák esetén az alábbi gyöngykupakok használhatók jól:

5 gyöngy körfogatú hurka:


7 gyöngy körfogatú hurka:


8 gyöngy körfogatú hurka:


Erre egy picit szoros, de azért rámegy. Esetleg ha mégis túl szoros, akkor az utolsó néhány sornál érdemes lehet 7 gyöngy körfogatúra szűkíteni, akkor mélyebben belemegy.




7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Wonderful! Very nice thank you!!!

Sue N. írta...

You're very welcome! :)

Las Cositas de Lyra írta...

Thanks ... A very good explanation.
Greetings!!!
Lyra

Sue N. írta...

I'm really glad you find it useful!!! Have a nice day! :)
Zsuzsa

Kisnyul / Andi írta...

Jaj, de jó, hogy még ezt is leírtad. Múlt héten elkezdtem tanulgatni a gyöngyhorgolást (még az I. lecke alapján) és hathatós barátnői támogatással. Most érek a végére. Holnap megyek kupakot venni. :)

csipkeékszerek írta...

Kérdezni szeretném, hogy 8/0 vagyis 3 mm-s gyöngyből hány gramm kell egy gyöngyhorgolt nyaklánchoz? Még sohasem gyöngyhorgoltam de most elkezdtem :) egész szépen haladok de nem tudom mennyi az annyi :(
2 színt vettem , mindkettő 9-9 gramm.
Köszönöm szépen

Sue N. írta...

Hű... hát tudom, hogy nem épp a napokban tetted fel a kérdést, ezért nagyon röstellem, hogy csak most válaszolok (ugyan valószínűleg már rég túl vagy az egészen, de azért csak leírom, hátha segít). Ha minden igaz, 8/0-s gyöngyből (toho kása) kb. 500db van 10gr-ban (ezt az egyik gyöngyös bolt honlapjáról néztem). A legegyszerűbb, ha megnézed, hogy ha simán felfűzöl egymás után egy sor gyöngyöt, akkor abból mennyi kell ahhoz, hogy olyan hosszú legyen, mint a kész lánc, majd ezt beszorzod a horgolt hurka körfogatával (tehát ha egy sor mondjuk 6 gyöngyből áll, akkor a felfűzött gyöngyök száma x 6), majd ezt elosztod 500-zal és szorzod 10-zel. Tehát ha azt vesszük, hogy 3mm-es a gyöngy, akkor egy 10cm-es gyöngysorhoz kell 100mm/3mm = kb. 34db gyöngy. Ha a hurka 6 gyöngy körbe, akkor egy 10cm-es hurkához kell 6x34=204db gyöngy, ami kb. 4gr gyöngy (biztonság kedvéért inkább 5 :) ).