KV / Hogyan változtatható a horgolt minta körfogata?

Kérdés

Hogyan változtatható "menet közben" a horgolt darab körfogata?


Válasz

Alapvetően a gyöngyhorgolás során a körfogat ugyanúgy változtatható, mint sima (gyöngy nélküli) horgolás esetében. Ez azt jelenti, hogy amennyiben bővíteni szeretnénk az egy sorban horgolt gyöngyök számát, válasszunk egy olyan pontot a mintában, ahol a szaporítás a legkevésbé látszik (amennyiben ilyen terveink vannak, ezt érdemes már a minta tervezésénél figyelembe venni, különösen, ha valamilyen összetettebb mintáról van szó).

Miután kijelöltük a szaporítás helyét, az előző sor következő szemébe horgoljuk le normál módon a soron következő gyöngyöt, majd szúrjuk a tűt ismét abba az előző sor beli szembe, ahova a legutóbbi gyöngyöt is horgoltuk, és ugyanoda horgoljuk le a következő gyöngyöt is. Majd folytassuk a horgolást normál módon. A következő sorban pedig egyszerűen már csak annyi a teendőnk, hogy minden gyöngy tetejébe egy újabbat horgolunk.

A fogyasztás hasonlóan egyszerű: egész egyszerűen ott, ahol fogyasztani szeretnénk, hagyjuk ki az előző sor következő szemét, és a következő gyöngyöt az azt követő szembe horgoljuk le.

Amire azért érdemes odafigyelni: ha egy sorban több gyönggyel is szaporítani / fogyasztani akarunk, igyekezzünk azokat a lehető legegyenletesebben elosztani a kör mentén, máskülönben jóval feltűnőbb lesz a kész darabon a szaporítás / fogyasztás helye.

A ferde horgolás leírásában ugyan már bemutattam az alábbi változó körfogatú darabot, de a jobb követhetőség érdekében a következő képen bejelöltem a változások helyét és mértékét is. (A fogyasztás is lényegében ugyanígy nézne ki, csak nyilván a másik irányból történt volna a horgolás.)








Nincsenek megjegyzések: